Proč se šíří nové varianty viru?

Podívejte se s námi v interaktivním grafu, v čem spočívá hrozba nových variant viru. Následující graf je pouze ilustrativní, nejde o predikci.

Omezení kontaktů:
Nová varianta nakažlivější o:
Jak funguje infekce – ilustrace
1/6

Toto je graf, který už všichni známe. Každých pět dní se počet nově nakažených zvýší o koeficient nazývaný reprodukční číslo. Pokud by lidé nezměnili své chování, epidemie by se šířila exponenciálně, dokud by nenakazila velkou část obyvatelstva.

Omezení kontaktů brání šíření
2/6

Pokud lidé změní chování (sníží počet rizikových kontaktů apod.) šíření viru se zpomalí. Když R klesne pod 1, epidemie zpomaluje. Posuvníkem nad grafem vyzkoušejte, jaký vliv má omezení kontaktů. Toto omezení odpovídá v naší ilustraci R = 1,1

Nastupuje nová varianta
3/6

Co když se ale objeví nová varianta s nějakou konkurenční výhodou? Pokud je třeba jen o 30 % nakažlivější, šíří se rychleji, než ta původní. Přestože zpočátku to může vypadat nevýznamně, postupem často to má velký dopad. Záleží na tom, čím se liší. Například zda je nakažlivější, než varianta původní.

Nová varianta získává převahu
4/6

Zakreslíme-li obě varianty nad sebe, vidíme, že nová varianta je schopná zvrátit vývoj epidemie. Pokud je nová varianta o 45 % nakažlivější, opatření, která předtím epidemii zastavila, najednou nefungují.

Nová varianta mění povahu epidemie
5/6

Musí dojít k mnohem vyššímu omezení kontaktů, aby se i nakažlivější varianta dostala pod kontrolu. A i při omezených kontaktech bude nová varianta stále získávat převahu nad tou původní.

Vyzkoušejte si různé varianty
6/6

Nová varianta po 60 dnech bude mít 60% zastoupení mezi novými infekcemi.Reprodukční číslo se kvůli ní zvyýší z 1,3 na při zachování stejných opatření a omezení.