Rozbalovátko

Vše, co jste (ne)chtěli vědět o M1

Apple M1 je čipem “vše v jednom” (SoC, System on Chip) založený na architektuře ARM. Tedy nikoliv na x86, která je u dnešních osobních počítačů obvyklá. Nepotřebuje žádný čipset navíc, grafická jednotka i paměť jsou integrované do samotného čipu. Navíc jsou zde integrovány další doplňky, například šestnáctijádrový akcelerátor pro aplikace založené na principu neuronových sítí.

K dispozici je M1 ve dvou variantách s odlišným počtem jader (7 či 8) a tedy i výkonem. Vychází z konceptu big.LITTLE, který vyvinula právě společnost ARM, a který kombinuje velmi výkonná jádra s úspornými. Cílem je, aby měl počítač možnost pracovat úsporně, ale zároveň také mohl v případě nutnosti využít vysokého výkonu. V případě M1 jde o kombinaci výkonných jader „Firestorm“ (3,2 GHz) a úsporných „Ice Storm“ (2 GHz). Grafiku obstarává také 7 či 8 dalších jader podle varianty. Paměti jsou LPDDRX-4266 (šířka 128 bitů), jejichž kapacita je vzhledem k integraci omezena na maximálně 16 GB.

Protože čip má ARM architekturu, celá řada aplikací vytvořený pro osobní počítače na něj zatím není k dispozici. Obsahuje tedy emulátor nazvaný Rosetta 2. Emulace ovšem samozřejmě “užírá” výkonu (cca 10-15 procent podle měření), a není bezchybná. Apple ovšem počítá s tím, že brzy, možná již příští rok, kompletně přejde na ARM architekturu a tvůrci softwaru se přizpůsobí. Dalšími nástupci zřejmě bude nejprve výkonnější varianta M1 nazvaná M1X, a (snad?) příští rok i další generace nazvaná M2.

číst více