Rozbalovátko

Odkrývání celosvětového šmírování NSO Pegasus

Izraelská firma dodoává svůj software na tajné sledování mobilních telefonů. Podle prohlášení firmy jsou zadavateli vlády nebo policie a cílem sledování jsou výhradně lidé podezřelí z napojení na teroristy nebo organizovaný zločin.

Únik 50 tisíců čísel ale ukazuje, že to není pravda. Novináři z celého světa, kteří na následném odhalování v rámci spolupráce Forbidden Stories a Amnesty International spolupracovali, odhalili případy, kdy jsou cílem sledování novináři, aktivisté, disidenti, politici nebo dokonce pozůstalí po obětech zločinů.

Na investigaci se v rámci akce zvané Project Pegasus (pojmenované podle jména hlavního nástroje NSO Group na odposlechy) podílely desítky novinářů například z Washington Post, The Guardian nebo český web Investigace.cz.

Forenzní analýzu a technickou podporu zajišťovala Amnesty International Security Lab, která vydala rozsáhnou metodickou zprávu o odhalování NSO Pegasus. Jejich metodiku následně oponoval nezávislý bezpečností tým Citizen Lab při University of Toronto: "Popsanou metodiku považujeme za dostatečně validní. Jejich závěr pracují s časovo souvislostí předpokládaného útoku s komunikací v záznamech telefonu příjemce." Oba týmy nezávisle na sobě nalezli domény, které NSO používal k šíření spywaru Pegasus.

více informací