Rozbalovátko

Jak se letos daří investicím

Podílové fondy, které se pro investice do nejpoužívanějších finančních aktiv - akcií a dluhopisů - používají, jsou vesměs v kladných číslech. U akciových fondů se výkonnost podle regionu či průmyslového sektoru pohybují v průměru od 8 do 15 %, což potvrzuje dlouhodobý výnosový potenciál těchto aktiv. Mezi nejúspěšnější sektory patří energetický sektor a bankovnictví. Nicméně, právě tyto sektory patří mezi ty, které ztratily v roce 2020 na cenách i desítky procent, a tak svým způsobem jen dohánějí loňské ztráty.

Do budoucna lze očekávat přesun investorů do cyklických sektorů, které na rozjezdu světové ekonomiky budou prosperovat a donesou tak kýžené zisky, které posunou ceny akcie, a tedy zisky investorů opět výše.

Konzervativní investoři mají těžší situaci, protože všeobecný optimismus z otevíraní ekonomik a systém zalitý penězi centrálních bank tlačí výše inflaci. Například česká inflace je dlouhodobě vysoko nad cílem České národní banky, která byla okolnostmi donucena zvyšovat sazby. Podle posledních vyjádření českých centrálních bankéřů dojde do konce roku dokonce k několika zvýšením základní sazby.

A právě změna politiky centrální banky, enormní zadlužování vlády a vysoká inflace tlačí výše výnosy dluhopisů. Starší dluhopisy se tak stávají méně poptávanými a jejich cena klesá. To je důvod, proč dluhopisové fondy letos horko těžko dosahují kladných hodnot. Na pomoc jim naštěstí přišly korporátní dluhopisy, které naopak na ceně získaly a ztráty státních dluhopisů dokázaly ve velké míře kompenzovat.

Zdroj: Martin Mašát, Partners investiční společnost

více informací