Úroveň pálivosti:
0 až 100
SHU
prakticky nepálí
Patří sem papriky běžně dostupné v obchodech, třeba kapie. Neobsahují téměř žádný kapsicin, který u paprik způsobuje pálivost.
100 až 1 000
SHU
lehce pálí
Tyto papriky mají sotva znatelnou pálivost, pravděpodobně nebudou pro nikoho příliš pálivé. Jde například o cubanelly, odrůdy
papriky seté
.
1 000 až 2 500
SHU
mírně pálí
Mírně pálivé papriky, opět především druhu
Capsicum annuum
:
Poblano
nebo
Anaheim
.
2 500 až 10 000
SHU
znatelně pálí
Patří sem nejznámější papričky
Jalapeño
nebo
Espelette
. Tuto pálivost má také standardní Tabasco omáčka.
10 000 až 25 000
SHU
střední pálivost
Do této skupiny patří mexické papričky Serrano nebo korejské čili papričky.
25 000 až 50 000
SHU
velmi pálivé
Nejznámějším představitelem této kategorie je kajanský pepř, což je rozdrcená usušená paprička pěstovaná skoro po celém světě.
50 000 až 100 000
SHU
opravdu velmi pálivé
Sem patří třeba thajská varianta papriky seté, přezdívaná chilli ptačí oko.
100 000 až 350 000
SHU
extrémně pálivé
Patří sem paprička
Habanero
, varianta
papriky čínské
. Jde o jednu z nejpálivějších paprik, které jsou běžně dostupné.
350 000 až 700 000
SHU
příšerně pálivé
Ještě pálivější, než paprička Habanero, je její vyšlechtěná odrůda
Red Savina
, která do roku 2006 držela rekord nejpálivější chilli papričky světa.
750 000 až 1 500 000
SHU
nebezpečně pálivé
Trinidad Moruga Scorpion
je někdy označována za nejpálivější papriku světa. Patří sem i
Naga Bhut Jolokia
(
Ghost chilli
) nebo
Infinity chilli
.
1 500 000 až 3 000 000
SHU
nesnesitelně pálivé
Nejpálivější papričky se často používají v pepřových sprejích:
Dragon's Breath
,
Carolina Reaper
a
Pepper X
.
Zdroj: Wikipedia,
autoři fotek