Úroveň pálivosti:

0 až 100 SHU

prakticky nepálí

Patří sem papriky běžně dostupné v obchodech, třeba kapie. Neobsahují téměř žádný kapsicin, který u paprik způsobuje pálivost.

100 až 1 000 SHU

lehce pálí

Tyto papriky mají sotva znatelnou pálivost, pravděpodobně nebudou pro nikoho příliš pálivé. Jde například o cubanelly, odrůdy papriky seté.

1 000 až 2 500 SHU

mírně pálí

Mírně pálivé papriky, opět především druhu Capsicum annuum: Poblano nebo Anaheim.

2 500 až 10 000 SHU

znatelně pálí

Patří sem nejznámější papričky Jalapeño nebo Espelette. Tuto pálivost má také standardní Tabasco omáčka.

10 000 až 25 000 SHU

střední pálivost

Do této skupiny patří mexické papričky Serrano nebo korejské čili papričky.

25 000 až 50 000 SHU

velmi pálivé

Nejznámějším představitelem této kategorie je kajanský pepř, což je rozdrcená usušená paprička pěstovaná skoro po celém světě.

50 000 až 100 000 SHU

opravdu velmi pálivé

Sem patří třeba thajská varianta papriky seté, přezdívaná chilli ptačí oko.

100 000 až 350 000 SHU

extrémně pálivé

Patří sem paprička Habanero, varianta papriky čínské. Jde o jednu z nejpálivějších paprik, které jsou běžně dostupné.

350 000 až 700 000 SHU

příšerně pálivé

Ještě pálivější, než paprička Habanero, je její vyšlechtěná odrůda Red Savina, která do roku 2006 držela rekord nejpálivější chilli papričky světa.

750 000 až 1 500 000 SHU

nebezpečně pálivé

Trinidad Moruga Scorpion je někdy označována za nejpálivější papriku světa. Patří sem i Naga Bhut Jolokia (Ghost chilli) nebo Infinity chilli.

1 500 000 až 3 000 000 SHU

nesnesitelně pálivé

Nejpálivější papričky se často používají v pepřových sprejích: Dragon's Breath, Carolina Reaper a Pepper X.

Zdroj: Wikipedia, autoři fotek