Je třeba, aby Kongres jednal. Nemohou to vyřešit bez vaší pomoci. Věřím, že sociální média mají potenciál obohatit naše životy a naši společnost. Můžeme mít sociální média, která nás budou bavit - taková, která v lidech probudí to nejlepší. Internet umožnil lidem na celém světě přijímat a sdílet informace a myšlenky v způsoby, o kterých se nám dříve ani nesnilo. A přestože má internet sílu spojit stále více globalizovanou společnost, bez pečlivého a zodpovědného rozvoje může internet stejně tak škodit jako pomáhat.

Od roku 2006 jsem pracovala jako produktová manažerka ve velkých technologických společnostech, mj. Google, Pinterest, Yelp a Facebook. Moje práce se z velké části zaměřovala na algoritmické produkty, jako je vyhledávání Google+, a doporučovací systémy, jako je ten, který pohání News Feed na Facebooku. Při práci ve čtyřech velkých technologických společnostech, které provozují různé typy sociálních sítí, jsem mohla porovnávat a srovnávat, jak jednotlivé typy sociálních sítí fungují a jak společnosti přistupují k různým výzvám a jak se s nimi vypořádávají. Rozhodnutí, která dělají vedení Facebooku, jsou obrovským problémem - pro děti, pro bezpečnost veřejnosti, pro demokracii - proto jsem se ozvala. A řekněme si to jasně: nemusí to tak být. Jsme tu dnes kvůli záměrným rozhodnutím, která Facebook učinil.

V roce 2019 jsem se připojila k Facebooku, protože se někdo z mých blízkých radikalizoval na internetu. Cítila jsem nutkání aktivně se podílet na vytváření lepšího, méně toxického Facebooku. Během svého působení ve Facebooku, kde jsem nejprve pracovala jako vedoucí produktová manažerka pro občanské dezinformace a později pro boj proti špionáži, jsem viděla, že Facebook opakovaně naráží na konflikty mezi vlastními zisky a naší bezpečností. Facebook tyto konflikty důsledně řešil ve prospěch svých zisků. Výsledkem byl systém, který posiluje rozdělení, extremismus a polarizaci - a podkopává společnosti po celém světě. V některých případech vedly tyto nebezpečné online diskuse ke skutečnému násilí, které poškozuje a dokonce zabíjí lidi. V jiných případech jejich stroj na optimalizaci zisku generuje sebepoškozování a sebenenávist - zejména u zranitelných skupin, jako jsou dospívající dívky. Tyto problémy opakovaně potvrdil interní výzkum společnosti Facebook.

Nejde jen o to, že by někteří uživatelé sociálních sítí byli naštvaní nebo nevyrovnaní. Facebook se stal společností s obratem 1 bilion dolarů díky tomu, že za své zisky zaplatil naší bezpečností, včetně bezpečnosti našich dětí. A to je nepřijatelné.

Věřím, že to, co jsem udělala, bylo správné a nutné pro obecné dobro - ale vím, že Facebook má nekonečné zdroje, které by mohl použít k tomu, aby mě zničil. Vystoupila jsem, protože jsem si uvědomila děsivou pravdu: téměř nikdo mimo Facebook neví, co se děje uvnitř Facebooku. Vedení společnosti tají důležité informace před veřejností, americkou vládou, svými akcionáři a vládami po celém světě. Dokumenty, které jsem poskytla, dokazují, že Facebook nás opakovaně klamal o tom, co odhaluje jeho vlastní výzkum o bezpečnosti dětí, o jeho roli v šíření nenávistných a polarizujících zpráv a o mnoha dalších věcech. Oceňuji vážnost, s jakou členové Kongresu a Komise pro cenné papíry a burzy k těmto otázkám přistupují.

Závažnost této krize vyžaduje, abychom se vymanili z dosavadních regulačních rámců. Úpravy zastaralé ochrany soukromí nebo změny článku 230 nebudou stačit. Jádro problému spočívá v tom, že nikdo nemůže pochopit destruktivní rozhodnutí Facebooku lépe než Facebook, protože pouze Facebook má možnost nahlédnout pod pokličku. Rozhodujícím východiskem pro účinnou regulaci je transparentnost: plný přístup k údajům pro účely výzkumu, který není řízen společností Facebook. Na tomto základu můžeme postavit rozumná pravidla a normy, které se budou zabývat poškozováním spotřebitelů, nezákonným obsahem, ochranou údajů, protisoutěžními praktikami, algoritmickými systémy a dalšími.

Dokud bude Facebook fungovat v temnotě, nebude se nikomu zodpovídat. A bude i nadále činit rozhodnutí, která jsou v rozporu se společným dobrem. Našim společným dobrem.

Když jsme si uvědomili, že tabákové společnosti tají škody, které způsobují, vláda začala jednat. Když jsme zjistili, že auta jsou bezpečnější díky bezpečnostním pásům, vláda přijala opatření. A dnes vláda podniká kroky proti společnostem, které zatajily důkazy o závislosti na opioidech. Naléhavě vás žádám, abyste učinili totéž.

Právě teď Facebook vybírá, jaké informace miliardy lidí uvidí, a utváří tak jejich vnímání reality. Dokonce i ti, kteří Facebook nepoužívají, jsou ovlivněni radikalizací lidí, kteří jej používají. Společnost, která má kontrolu nad našimi nejhlubšími myšlenkami, pocity a chováním, potřebuje skutečný dohled.

Uzavřená struktura Facebooku však znamená, že nemá žádný dohled - dokonce ani od své vlastní dozorčí rady, která je stejně slepá jako veřejnost. Pouze Facebook ví, jak pro vás přizpůsobuje váš informační kanál. Skrývá se za hradbami, které brání očím výzkumníků a regulačních orgánů pochopit skutečnou dynamiku systému. Když tabákové společnosti tvrdily, že filtrované cigarety jsou pro spotřebitele bezpečnější, bylo možné, aby vědci nezávisle na nich toto marketingové sdělení znevěrohodnili a doložili, že ve skutečnosti představují pro lidské zdraví větší hrozbu. Dnes však takové nezávislé posouzení Facebooku provést nemůžeme. Musíme prostě věřit tomu, co Facebook tvrdí, že je pravda - a ten opakovaně prokázal, že si naši slepou důvěru nezaslouží.

Tato neschopnost nahlédnout do skutečných systémů Facebooku a potvrdit, že systémy Facebooku fungují tak, jak říkají, je jako když ministerstvo dopravy reguluje auta tím, že je sleduje, jak jezdí po dálnici. Představte si, že by se žádný regulátor nemohl projet v autě, napumpovat jeho kola, provést crash test auta nebo dokonce se dozvědět, že mohou existovat bezpečnostní pásy. Regulátoři Facebooku vidí některé problémy - ale zůstávají slepí k tomu, co je způsobuje, a nemohou tedy vypracovat konkrétní řešení. Nemají ani přístup k materiálům společnosti o bezpečnosti výrobků, natož aby mohli provést nezávislý audit. Jak má veřejnost posoudit, zda Facebook řeší střety zájmů způsobem, který je v souladu s veřejným blahem, když nemá žádný přehled a žádný kontext o tom, jak Facebook skutečně funguje? To se musí změnit.

Facebook chce, abyste věřili, že problémy, o kterých mluvíme, jsou neřešitelné. Chce, abyste věřili ve falešné alternativy. Chtějí, abyste věřili, že si musíte vybrat mezi propojením s těmi, které máte rádi online, a svým osobním soukromím. Že abyste mohli sdílet zábavné fotografie svých dětí se svými starými přáteli, musíte být zároveň zaplaveni dezinformacemi. Chtějí, abyste věřili, že to je prostě součástí dohody. Dnes jsem tu, abych vám sdělila, že to není pravda. Tyto problémy jsou řešitelné. Bezpečnější a příjemnější sociální média jsou možná. Ale jestli si z těchto odhalení všichni odnesou jednu věc, tak doufám, že to bude to, že Facebook každý den upřednostňuje zisk před bezpečností - a bez přijetí příslušných opatření to bude pokračovat.

Kongres může změnit pravidla, podle kterých Facebook hraje, a zastavit škody, které způsobuje. Vystoupila jsem i s obrovským osobním rizikem, protože věřím, že máme ještě čas jednat. Ale musíme jednat hned. Děkuji vám.

celé vyjádření