1920

Co pohání hvězdy

Arthur Eddington navrhl, že zdrojem energie, která pohání hvězdy, je velké množství energie uvolněné při slučování jader lehkých prvků, například vodíku.

1932

První experiment

V laboratoři na univerzitě v Cambridge proběhla první přímá demonstrace a měření procesu jaderné fúze.

1938

Aby to šéf neviděl

První známý pokus o stavbu fúzního reaktoru se odehrál v Langleyho výzkumném středisku v USA. Zařízení nefungovalo: nedokázalo ohřát a udržet horká plazma. Nakonec ho náhodně objevil nadřízený experimentátorů a ti pokusy museli ukončit.

1950

Sovětský model

V SSSR se zrodil konkrétní návrh na stavbu tokamaku, dnes nejpoužívanějšího fúzního zařízení. Z laického pohledu je to magnetické nádoba ve tvaru pneumatiky.

1951

První "průlom"

Prezident Argentiny J. Perón oznámil, že Argentina zvládla termojadernou fúzi. Zasloužil se o to rodák ze Sokolova Ronald Richter, který nepřesně informoval o výsledcích svého výzkumu financovaného argentinskou vládou. I tak zpráva probudila zájem v USA i SSSR.

1956

Staví se

V SSSR začala stavba prvního skutečného tokamaku. Ve Velké Británii začala stavba „pinč“ zařízení ZETA.

1958

Omyl č. 2

V lednu vědci na britském experimentu ZETA uvedli, že dosáhli fúze. V květnu lepší měření ukázala, že šlo o omyl. Na druhé konferenci „Atomy pro mír“ si Američan, Britové a Sověti poprvé všichni vzájemně vyměnili informace o výzkumu fúze na svém území.

1965

Že by byli lepší?

Na odborné konferenci v Británii převládl názor, že stávající zařízení k dosažení „ziskové“ fúze nebudou rozhodně stačit. Ztráty jsou příliš veliké. Překvapili jen sovětské údaje z tokamaku T-3, kterým významná část západních vědců nechtěla ovšem věřit.

1969

Britský teploměr v Rusku

Sověti a Britové se dohodli, že západní vědci dostanou šanci nezávisle přeměřit výsledky sovětského tokamaku. Výsledky byly mnohem lepší než u jiných typů reaktorů. Tokamaky začala rychle stavět řada týmů a zemí.

1973

Evropská jednička

Začaly přípravy projektu tokamaku JET (Joint European Torus – tedy „Celoevropský torus“), který dodnes drží rekord v efektivitě fúzní reakce v tokamaku. Ale zjednodušeně řečeno pořád o třetinu více energie spotřebuje, než vytvoří.

1976

Půjde to!

Na závěr workshopu amerického ministerstva energetiky jeden z amerických vládních odborníků oznámil, že dotažení fúze k praktickému využití nestojí v podstatě nic v cestě. Tento optimismus nebyl rozhodně všeobecný.

1982

Štěstí přeje připraveným

V podstatě náhodou byl objeven tzv. H-mód udržení plazmatu, což výrazně zlepšilo výkony fúzních reaktorů. Objev výrazně vylepšil vyhlídky na stavbu funkčního reaktoru.

1988

Připravuje se obr

Začala příprava projektu ITER, tedy stavby velkého reaktoru, který má předvést v praxi energeticky ziskovou fúzi. Původní návrh je kvůli rozpočtu postupně zmenšen na polovinu.

1989

Uspěchané oznámení

Američané Stanley Pons a Martin Fleischmann oznámili, že dosáhli „studené fúze“, tedy slučování jader za nízkých teplot a s levným vybavením. Šli za médii dříve než za kolegy, a jejich výsledky se nikdy nepodařilo zopakovat. Šlo evidentně o chybu.

1991

Magnetický silák

V USA začal pracovat tokamak Alcator C-Mod na MIT. Využíval velmi silné magnety (až 8 Tesla) s velmi dobrými výsledky. Tento prvek je jednou inspirací pro dnes probíhající „vylepšení“ českého tokamaku COMPASS.

1997

Rekord

V tokamaku JET bylo dosaženo rekordního fúzního výkonu: 16 MW. To odpovídalo zhruba 65 procentům energie, které do plazmatu vědci dodávali.

1999

Pozor, odcházíme

Z projektu mezinárodního tokamaku ITER odstupují Spojené státy.

2002

Další "zázrak"

Po „studené fúzi“ se objevila fúze „bublinková“. Podle autorů experimentů mělo při hroucení bublin v kapalině dojít ke vzniku podmínek tak extrémních, že docházelo ke spojování atomových jader. Pozorování se nepotvrdila.

2003

Návraty, příchody, odchody

K projektu ITER se vrací USA. Nově se přidává Jižní Korea. Odstupuje Kanada, která se do projektu vrátila znovu na podzim roku 2020.

2005

Tady bude!

Jako místo pro ITER je vybrán francouzský Cadarache. Japonsko výměnou získává mimo jiné i nárok nominovat ředitele projektu.

2006

Super Čína

Čína dokončila tokamak EAST, který jako první na světě používal výhradně supravodivé magnety.

2015

Německý had

Provoz zahájilo německé zařízení Wendelstein 7-X. To je tzv. stellarátor. Toto zařízení by mělo (alespoň teoreticky) schopné držet plazma neomezeně dlouho. Na rozdíl od tokamaků, které mohou fungovat jen v kratších či delších pulzech.

2020

Stavíme

Na staveništi ITERu začíná konstrukce samotného reaktoru. Ředitelem projektu v té době byl už zhruba pět let Francouz B. Bigot, který alespoň podle dosavadních výsledků soudě jako první ředitel dokázal opravdu rozběhnout.

2025?

Svítí!

Zahájení provozu, čili „první plazma“ v ITERu. Dosažení maxiálního výkonu by mělo trvat nejspíše ale dalších 10 let.