Omikron: důvody k optimismu i opatrnosti

25. listopadu 2021
Jižní Afrika
Vědci v Jižní Africe odhalili novou variantu SARS-CoV-2 označenou B.1.1.529, která se vyznačuje velkým množstvím mutací a podle prvních odhadů i vyšší nakažlivostí.

Zdroj: Nature

26. listopadu 2021
WHO
Světová zdravotnická organizace (WHO) označila variantu B.1.1.529 za variantu hodnou pozornosti a dala jí přezdívku omikron. Předběžná data ukazovala vyšší počet reinfekcí, tedy schopnost obcházet imunitu.

Zdroj: WHO

28. listopadu 2021
WHO
Zatím není jasné, o kolik je nová varianta více nakažlivá než varianta Delta. Není také zatím jasné, jak časté jsou těžké průběhy omikronu v porování s deltou. Vědecká rada WHO nicméně vyzývá k obezřetnosti.

Zdroj: WHO

3. prosince 2021
Jižní Afrika
První data ukazují, že omikron je nakažlivější než delta varianta. Také reinfekce jsou častější, mutace viru pomáhají lépe obejít imunitu, kterou si tělo vytvořilo po prodělání nebo po očkování.

Zdroj: NPR, Science

6. prosince 2021
Jižní Afrika
Vědci z jihoafrické Pretorie oznámili, že jejich pacienti s koronavirem jsou mnohem méně nemocní než ti, které léčili dříve. Většina jejich nakažených pacientů prý byla přijata z jiných důvodů a nemá žádné příznaky Covidu.

Zdroj: The New York Times

7. prosince 2021
Jižní Afrika
Jižná Afrika hlásí velký nárůst infekcí. Zatímco koncem listopadu bylo potvrzeno několik stovek nákaz denně, o týden později se číslo přehouplo přes 13 tisíc (později vystoupalo až k 38 tisícům). Čísla nákaz stoupají rapidně, hospitalizace zatím ne.

Zdroj: NPR

8. prosince 2021
USA, Německo
Společnost Pfizer, výrobce nejpoužívanější vakcíny proti covidu, uveřejnila výsledky laboratorních studií.Posilující dávka vakcíny Comirnaty zvyšuje tvorbu protilátek, které neutralizují virus varianty omikron. Nešlo zatím o měření v reálných podmínkách.

Zdroj: Pfizer

13. prosince 2021
Velká Británie
Britský premiér Boris Johnson potvrdil, že Británie zaznamenala první případ úmrtí v důsledku omikronové varianty covidu. V Británii bylo tou dobou přibližně 10 % nových sekvenovaných vzorků s novou variantou

Zdroj: CNBC

14. prosince 2021
Jižní Afrika
Data z Jižní Afriky naznačují, že klesá účinnost vakcíny před nákazou omikronem, ale očkovaní jsou stále chránění před těžkým průběhem. Studie nebrala v potaz předchozí infekce..

Zdroj: NPR

14. prosince 2021
WHO
Varianta omikron se šíří po světě rychleji než jakákoli jiná předchozí varianta. "Zatím ji nahlásilo 77 zemí světa, ale ve skutečnosti je zřejmě již ve většině států," uvedl ředitel Světové zdravotnické organizace.

Zdroj: WHO

15. prosince 2021
Jižní Afrika
První studie srovnávající reálné dopady omikronu na jihoafrických datech ukázala, že varianta omikron je oproti deltě o 29 % méně závažná, umí se ale lépe vyhýbat imunitě. Křivka hospitalizací nestoupá zdaleka tak rychle jako křivka infekcí.

Zdroj: CapeTalk, NPR

16. prosince 2021
Velká Británie
První velká analýza britských infekcí naznačuje, že varianta omikron je výrazně nakažlivější. Předchozí infekce podle dosavadních dat poskytuje jen malou (19%) ochranu, očkování dvěma dávkami také malou (0% až 20%), boostery pak (55% až 80%). Míra hospitalizace se v prvních datech výrazně nelišila.

Zdroj: Imperial College

16. prosince 2021
Velká Británie
Velká Británie hlásí třetí den přes sto tisíc potvrzených nových případů denně, vláda se ale domnívá, že ve skutečnosti je nových infekcí ještě více. Covidem je nakaženo přibližně 5 % populace Londýna. Riziko hospitalizace se ale zdá být nižší.

Zdroj: CNBC

21. prosince 2021
USA
Americké nemocnice, už tak vyčerpané dlouhou pandemií, se připravují na nápor omikronu. Úřad CDC potvrdil, že varianta omikron nyní v USA představuje 73 % všech nových infekcí, což je šestinásobný nárůst oproti předchozímu týdnu. Americké nemocnice trápí nedostatek personálu.

Zdroj: NPR

22. prosince 2021
USA
Studie University of Washington ukazuje, že omikron způsobuje více infekcí, ale většina lidí bude mít pouze mírný průběh. Výsledkem bude podle modelu nižší míra hospitalizace. Vzhledem k celkovému počtu by to i tak mohlo pro nemocnice představovat nápor.

Zdroj: NPR

22. prosince 2021
Velká Británie
Riziko hospitalizace se snížilo oproti infekcím Delta, uvedla nová zpráva vycházející z britských dat. Snížení nebezpečí hospitalizace v důsledku omikronu bylo o 40 až 45 %. Předchozí infekce riziko snižuje asi o 50 %.

Zdroj: Imperial College

23. prosince 2021
USA
Měřením v laboratoři vědci ověřili, že posilující dávka vakcín Pfizer, Moderna i (o něco méně) Janssen pomáhá v krvi vytvořit protilátky, které neutralizují virus varianty omikron. Vědci také spekulují, že očkování by mohlo snížit riziko vážného průběhu.

Zdroj: Cell

23. prosince 2021
USA
Nová preprintová studie ukázala vysokou schopnost varianty omikron obcházet existující protilátky, a to jak protilátky vytvořené po prodělání covidu, tak protilátky vytvořené po vakcíně. Vědci identifikovali konkrétní mutace spike proteinu, které se na úniku podílejí.

Zdroj: Nature

31. prosince 2021
Jižní Afrika
Jižní Afrika, kde omikronová vlna začala, hlásí pokles denního počtu nakažených. Je to první indikace, že vlna způsobená omikronem je intenzivní, ale rychleji odeznívá. Během prosince se země dostala až na 70násobek listopadových počtu nákaz.

Zdroj: NPR

2. ledna 2022
USA
Data z americké retrospektivní preprintové studie ukazují, že omikron představuje z hlediska hospitalizace poloviční riziko oproti variantě delta. Týkalo se to rizika těžkého průběhu onemocnění, pobytu na JIP i potřeby plicní ventilace. Riziko bylo nižší napříč všemi skupinami.

Zdroj: Medrxiv

4. ledna 2022
USA
V důsledku varianty omikron výrazně přibylo dětských pacientů v nemocnicích. Řada amerických států hlásí zatím nejvyšší čísla. Lékaři vyvracejí mýtus, že covid je pro děti neškodný. Počty případů mezitýdně rostly o více jak 50 %.

Zdroj: NBC News

10. ledna 2022
USA
Počet covidových hospitalizací v USA přesáhl maxima z předchozí zimy. Za dva týdny průměrný počet hospitalizací stoupl o 83 %. Většině hospitalizovaných bylo méně než 60 let. Stoupá i počet úmrtí.

Zdroj: The New York Times

10. ledna 2022
Česko
Omikron v Česku přesáhl 50% podíl v testovaných vzorcích v 7denním průměru. Očekává se rychlý nárůst počtu infekcí.

Zdroj: Twitter

11. ledna 2022
USA
Hospitalizace v důsledku omikronu jsou méně časté a kratší, vyplývá z analýzy klinických dat z prosince 2021 v kalifornských nemocnicích. Poměr hospitalizovaných byl oproti variantě delta přibližně poloviční.

Zdroj: Medrxiv

13. ledna 2022
Velká Británie
Covidové hospitalizace ve Velké Británii již týden mírně klesají, což dává naději, že vlna ustupuje. Týká se to starších i mladších pacientů.

Zdroj: BBC

16. ledna 2022
USA
Hlavní americký hygienik varuje, že ve Spojených státech ještě omikronová vlna není u konce: "Následující týdny budou těžké." Denně v USA přibývá průměrně přes 800 tisíc případů potvrzených infekcí. Od Vánoc se zdvojnásobil počet hospitalizovaných.

Zdroj: The New York Times

18. ledna 2022
Česko
V Česku stoupá počet nakažených, v Praze překonal dosavadní rekordy. Ministerstvo zdravotnictví se připravuje na až 80 tisíc nakažených denně. Ministr Válek doporučil lidem očkování, respirátory a práci z domova.

Zdroj: Seznam Zprávy