Řekněme, že začneme slovem PORTS (přístavy). Když svůj pokus potvrdíte, písmena se obarví. Žlutá znamená, že písmeno se v tajence vyskytuje, ale na jiném místě, než jste jej použili. Zelená je pak správné písmeno na správném místě. Pozor, písmena se mohou opakovat.

Víme tedy nyní, že druhé písmeno tajenky je O. Ze žlutých písmen jsme se pak dozvěděli, že výsledné slovo bude také obsahovat písmena R, T a B.

Pokud budete postupovat strategicky, každým pokusem snížíte množinu slov, která vyhovují odhaleným kritériím. Například slovem PORTS (přístavy) jsme množinu vyhovujících řešení redukovali z 2315 slov na pouhých šest kandidátů. To ale samozřejmě nevíme, pokud v hlavě nemáme kalkulačku. Stejně tak zřejmě nevíme, že druhý pokus BOARS (divočáci) nám dal všechny informace, které potřebujeme k uhodnutí tajenky. A tak zkoušíme ještě další možnosti. Následující příklady ukazují, že ne každý náš pokus musí využít vše, co jsme se již dozvěděli.

Ze třetího pokusu jsme se dozvěděli, že tajenka začíná písmenem R. A čtvrtý pokus nám ukázal, že písmeno O bude v tajence minimálně dvakrát. Na základě těchto indicií už byste měli uhádnout slovo, které se v tajence skrývá...

Toto je mimochodem reálné řešení Wordle z 20. ledna 2022. Každou půlnoc na vás bude na stránce hry čekat nové zadání. Hra si ukládá vaše statistiky na váš disk, takže bude počítat vaše dlohodobé skóre, na kolik pokusů obvykle slovo uhodnete a také řetěz nepřerušených úspěšných dní.

Pokud chcete hrát hru typu Wordle v češtině, můžete zkusit třeba HadejSlova. Pozor, rozlišuje diakritiku, takže je to trochu těžší, než v angličtině.

zobrazit podrobnosti