1924

První zimní olympiáda

První světová válka překazila pokusy o zimní olympiádu. Až v roce 1924 se podařilo zorganizovat první zimní olympijské hry ve francouzském Chamonix.

1936

Jeden hodinář

Švýcarský výrobce časostrojů Omega byl poprvé oficiálním časoměřičem zimních olympických her. Jejich mechanické stopky uměly čas zaznamenat s přesností na desetiny sekundy.

 

Stopky Omega

1948

Od startu do cíle

Omega představila komplexní systém pro zaznamenání atletického závodu od startu až do cíle, ve kterém fotobuňka vycvakla doběhovou fotografii.

 

Fotobuňka v cíli

1956

Automatický start

Na zimní olympiádě v Cortina d’Ampezzo se poprvé představily zimní startovací bloky. Stopky se spustily automaticky až poté, co lyžaři skutečně projeli startem.

1964

Přímý přenos

Poprvé mohli diváci sledovat časové údaje v přímém televizním vysílání doma na obrazovkách, a to díky novému přístoji, který číslice doplňoval přímo do televizního vysílání.

 

Výsledný obraz Omegascope

1968

Okamžité statistiky

Rozhodčí i média mají poprvé k dispozici průběžné statistiky. Některé ze statistik jdou navíc okamžitě zobrazit i v přímém přenosu.

1980

Okamžité pořadí

Nový systém umožnil ihned po dojezdu závodníka zobrazit nejen jeho čas, ale i průběžné pořadá. Omega jej představila na zimní olympiádě u Lake Placid v USA.

 

Game-O-Matic

1992

Kamera v cíli

Nový kamerový systém dokázal zaznamenat čas dojezdu s přesností na jednu tisícinu sekundy. V kombinaci s cílovou fotkou jde o zatím nejpřesnější vyhodnocení.

 

Scan’O’Vision

2006

Nositelné senzory

Sportovci poprvé v Turíně vyjíždění na tratě s nositelnými senzory a rádiovými vysílači. Pořadatelé i média tak vidí některé statistiky v reálném čase.

2010

Startovací pistole

Dosud se klasické startovací pistole připojené na přístroje. Nová pistole je pouze elektronická a její zvuk se všem závodníků ozve bez zpoždění.

 

Nová startovací pistole

 

Startovací závory

Místo fotozávory se nyní používá mechanická závora. Časomíra se automaticky spustí, když se závora otočí do určitého úhlu.

 

Závora detekuje úhel otevření

2012

Mikrosekundy

Od olympijských her v Londýně se jako hlavní časovač používá Quantum Timer, který počítá čas na miliontiny sekundy.

 

Omega Quantum Timer

2014

Detekce píšťalky

Během olympiády v Soči měl premiéru systém detekující píšťalku hokejového rozhodčího. Automaticky tak přerušil hru, a oproti lidským časoměřičům byl o půl sekundy rychlejší.

2018

Přesná poloha

Od zimní olympiády v v jihokorejském Pchjongčchangu se používají kamery pro přesné zjištění polohy.

 

Rychlé kamery na stadionu

2022

Strojové učení

Kamery sledují vystoupení krasobruslařů a strojové učení v reálném čase rozpoznává pozici končetin nebo výšku skoků.

 

Cílová kamera

Nová kamera SCAN’O’VISION MYRIA umí pořídit 10 tisíc digitálních snímků za sekundu a pomůže tak rozhodnout i ty nejtěsnější výsledky.

 

Hi-tech boby

Boby jsou vybaveny celou řadou čidel, a pořadatelé tak mohou divákům v reálném čase ukazovat pozici, rychlost a přetížení závodníka.