1995

Prestižní vzdělání

Sheryl Sandbergová vystudovala ekonomii na Harvardově univerzitě s nejvyššími vyznamenáními. Postupně zde studovala bakalářský a magisterský program i MBA.

 

Z pořadu CBS 60 Minutes

1999

Politická kariéra

Poté, co její mentor Lawrence Summers získal místo v administrativě Billa Clintona, vedla Sandbergová kancelář ministra financí USA.

2001

Nástup do Google

Po prohře demokratů ve volbách v roce 2000 odešla Sandbergová do Silicon Valley. Ve společnosti Google rozběhla například program pro cílené reklamy.

 

Reklamy AdSense, 2006

2008

Provozní šéfka Facebooku

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, přemluvil Sandbergovou, aby se stala první COO v historii jeho začínající firmy.

 

Zuckerberg a Sandbergová, 2008

2009

Poprvé v zisku

Rok po nástupu Sandbergové mohla firma svým investorům popvré oznámit, že se díky změnám v reklamním modelu dostali do provozního zisku.

2013

Miliardový zisk

Pod vedením Sandbergové na pozici COO se čistý zisk za rok 2011 přehoupl přes miliardu dolarů. Počet zaměstnanců se od jejího nástupu zvedl více než trojnásobně.

 

Feministická ikona

Na základě svých zkušeností z byznysu vydala Sandbergová svou nejslavnější knihu Lean In, ve které vyzvala ženy, aby si řekly o místo u stolu, lepší pozici a o zvýšení platu.

 

Kniha se ihned stala bestsellerem

2015

Nečekaná tragédie

Manžel Sandbergové, Dave Goldberg, nečekaně tragicky zemřel na společné dovolené. Sandbergová v knize Option B popsala, že ji to hluboce zasáhlo.

2018

Skandální únik dat

Média zjistila, že britská firma Cambridge Analytica dokázala pomocí triku vylákat osobní data z milionů lidí a využít je k politickým kampaním. Zuckerberg údajně vinil Sandbergovou, že průšvihu nezabránila.

 

Ovlivňování voleb

Ve stejném roce také Sandbergová vypovídala před Kongresem USA v souvislosti s vyšetřováním toho, jak ruská propaganda využila Facebook k pokusu ovlivnit prezidentské volby v roce 2016.

2021

Markův Metaverse

Mark Zuckerberg oznámil, že Facebook se mění na Meta a pustí se do rozvoje tzv. metaverza. Zároveň spustil reorganizaci společnosti, ve které pod sebe soustředil více zodpovědností.

2022

Odchod z Facebooku

Sheryl Sandbergová oznámila, že do pozimu 2022 odejde ze své funkce COO společnosti Meta. Zůstane ale nadále v představenstvu firmy.