Druhou smrtí bylo vydání nástupnického prohlížeče Edge v roce 2015, což bylo současně oficiálním potvrzením brzkého konce MSIE. My vývojáři webu jsme se začali skutečně radovat a vyhlížet světlejší zítřky. V roce 2013 nás nejprve oblažila zpráva, že zastoupení největšího zloducha, MSIE 6, spadlo celosvětově pod 5 %. To byla ale pořád dost vysoká hodnota. Hlavně proto, že v mnoha oblastech zůstával podíl této verze poměrně vysoký – zatímco běžní uživatelé jej opustili už dávno, v některých velkých firmách byl dál používaný a některé projekty takové cílové skupiny zkrátka musely dál zohledňovat. Ale někdy v roce 2015 už tato hodnota klesla pod 1 % a už i nejkonzervativnější vývojářské firmy konečně připustily, že je načase začít „šestku“ ignorovat. Ač další verze MSIE obsahovaly pořád dost chyb a nestandardností, bylo jich znatelně méně a vývojáři mohli upustit od spousty komplikovaných kostrukcí a složitostí, existujících jen kvůli podpoře MSIE 6.

Třetí a zásadní ránu zasadily Exploreru bezpečnostní protokoly. Přibližně od roku 2018 se stalo na webu nepsaným standardem bezpečné spojení – i běžný uživatel si mohl všimnout, že adresy webových stránek najednou místo http: stále častěji začínají https:, přičemž to „s“ zde znamená secure, bezpečný. Váš prohlížeč s jeho pomocí se servery komunikuje šifrovaně a totožnost a pravost protistrany si ověřuje pomocí certifikátů. To je nesmírně důležité, hlavně když se pracuje s osobními údaji, citlivými daty a financemi.

Postupně se zaváděly přísnější bezpečnostní protokoly, které ovšem starší verze MSIE už nezvládaly. Poslední dva tři roky tak stále více webů jednoduše přestalo fungovat v MSIE starším než verze 8, 9, někdy i dokonce i 10. A pokud ve svém prohlížeči neotevřete internetové bankovnictví nebo nezaplatíte kartou za nákup v eshopu, stává se pro vás prakticky nepoužitelným.

A to byla poslední a definitivní smrt MSIE. Verze 10 a 11 jsou ještě dál použitelné, ale ty už se chovají relativně slušně a o jejich případné chyby se málokdo stará. Vývojáři už posledních pár let vyvíjejí weby a online aplikace jen pro moderní prohlížeče – mezi něž se nakonec zařadil i benjamínek Edge, který v nejnovější verzi zahodil poslední balast starého MSIE a přešel na vykreslovací jádro Blink. Tedy stejný „motor“, který používá Chrome nebo Opera. Existencí případných přežívajících instalací MSIE po světě si už nikdo moc nezatěžuje hlavu.

zobrazit podrobnosti