Domníváte se, že byl systém SAC/SAP pro potřeby FAČR vhodný?

Není jasné, zda se ptáte na systém řízení SAP S/4HANA, který je primárně controllingovým nástrojem, nebo na řešení SAP SAC, které je určeno pro reporting a plánování. Z toho ostatně vyplývá i zmatečnost článku. Vzhledem k zadání ze strany společnosti FAČR, které vycházelo z určité prvotní myšlenky/vize vedení, jak byla prezentována naší společnosti, byla jednotlivá řešení pro naplnění vize FAČR zcela vhodná.

Proč nedošlo k plné implementaci SAC/SAP do všech systémů FAČR?

Zde dochází v celém článku k velké nepřesnosti. Autor v něm zaměňuje různé produkty a různé části implementace a jejich ceny. Lidově řečeno, míchá jablka s hruškami.

Pokud se budeme zabývat projektem řízení podniku SAP S/4HANA, který má na starosti mimo jiné úkoly také tolik propíraný controlling, konstatujeme, že tento systém je připraven a dokončen pro všechny požadované procesy v rámci požadovaných účetních okruhů. Jinými slovy, jeho implementace byla z hlediska procesů dokončena. Produktivní provoz byl spuštěn ve většině účetních okruhů. Spuštěn nebyl účetní okruh „FAČR“, ovšem z důvodů, které nejsou na straně společnosti Mibcon a s námi nijak nesouvisí – důvodem je další projekt na straně FAČR, který realizuje jiná společnost. Naopak dnes běží díky Mibconu kompletní režim nákupu a řízení smluv, které zpřehledňuje hospodaření.

Proč a jak byla spolupráce ukončena?

Spolupráce společnosti Mibcon se společností FAČR ukončena nebyla. Mibcon je i nadále dodavatelem společnosti FAČR a poskytuje mu projektovou podporu. To, kde došlo k přerušení plnění, je dílčí licenční smlouva na SAP SAC, tj. na reportingový nástroj, a to jednostrannou výpovědí ze strany FAČR, k níž byl ostatně FAČR smlouvou každoročně oprávněn. Naopak vámi zmiňovaný klíčový systém pro controlling a finance na FAČR nadále běží.

Co se dělo s penězi, které přišly z FAČR, dál? Zůstávaly všechny v majetku firmy Mibcon? Nebo se třeba jejich část, například formou provize, posouvala k osobám, jež smluvní spolupráci vyjednaly? Pokud ano, můžete to prosím konkretizovat a přiblížit?

Všechny prostředky zůstávají ve skupině MIBCON Group. Nebyla poskytnuta žádná provize fyzickým osobám ani jiným subjektům.

zobrazit celé vyjádření