Jak s odstupem času hodnotíte význam listopadových událostí?

klikněte na řádek pro zobrazení podrobností

Jako spouštěč zásadní změny, ke které tehdejší režim neměl sebemenší vůli, ale narazil na obrovskou vůli lidí této země. Byla to vůle ukončit rostoucí frustraci ve společnosti, a zároveň naděje, kterou lidem dodávali osobnosti jako Václav Havel, díky kterým došlo k Sametové revoluci. A já jsem za ten přerod k něčemu novému byl moc rád. V minulosti jsem udělal chybu a vstoupil do KSČ, zločinnost tehdejšího režimu jsem vzhledem k nedostatku informací neprohlédl, ale právě díky této zkušenosti vím, co nechci. Žít v nesvobodě, útlaku a režimu, který slouží sám sobě, ale ne občanům. Vnímám to jako poučení, proto posledních 33 let věnuji maximum energie budování a ochraně demokracie.

Na otázku neodpověděl.

Považuji tyto události za jeden z nejklíčovějších momentů v našich dějinách. Ukázala se velká odvaha tehdejších mladých lidí. Budu do konce svého života vděčná za svobodu, kterou jsme tehdy získali. To je také důvod, proč i letos na Národní třídě s respektem a velkým poděkováním osobně zapálím svíčku.

Ty události byly opravdu přelomové. Boj studentů za svobodu v naší zemi je velké téma. Roky 1939 a 1989 jsou velkým symbolem boje studentů s totalitním režimem. A z jejich odporu se můžeme inspirovat dodnes.

Jsem šťastný, že jsem u toho mohl být. Ten pocit, být součástí takto převratné doby v dějinách, nejde jednoduše popsat. Předcházely tomu důležité události, kdy se východní Němci na ambasádě v Praze dozvěděli, že budou vpouštěni do západního Německa a podobně. Ta doba byla prostě naprosto neuvěřitelná. Přes Svobodnou Evropu jsme měli možnost poslouchat, co se děje. Vzpomenu si na to při každém pohledu na Genscherův balkon velvyslanectví Spolkové republiky, dívat se na dobové snímky, jak lidé bivakovali za plotem ve stanech, Wartburgy a Trabanty stály s klíčema na ulicích. Tehdy se opravdu psala historie a já mám to štěstí, že jsem u toho mohl být, díky svému věku a možná takové té příjemné mladické nerozvážnosti, která společnost postupně změnila, samozřejmě ne jenom ta moje ale všech ostatních. A výraz, už je čas na změnu.

Hodnotím je jako naprosto zásadní přelom v moderní historii naší země. Pád totality, návrat svobody, příležitost vybudovat znovu demokracii, obnovit právní stát a vrátit Československo a později Českou republiku do civilizované Evropy.