Google Drive

Aplikace primárně slouží pro správu souborů v cloudovém úložišti Google Drive. Funkce skenování je ale použitelná. Výsledné PDF můžete rovnou uložit do svého cloudu. Nabízí jen základní možnosti úprav. Naskenované stránky měly občas nepěkné okraje, ale byly čitelné. U barevných stránek byly výsledky dost tmavé.

Verze: Android, iOS

Adobe Scan

Bezplatná aplikace od firmy Adobe nabízí velkou škálu funkcí, které jsou jinak výsadou placených verzí. Rozpoznávání textu, automatické skenování, vymazání nečistot a palců ve výsledném PDF. Po zaplacení předplatného se otevřou další funkce, třeba skenování do Wordu, Excelu a PowerPointu. Ani takto silná aplikace ale neměla dokonalé výsledky a u automatického ořezu občas tápala.

Verze: Android, iOS

Office Lens

Jednoduchý nástroj od Microsoftu slouží pouze ke skenování, a to hlavně do souborů Office, tedy do Wordu nebo Excelu. Umí ale i PDF, PowerPoint nebo JPG. Rozpoznání textu ve Wordu fungovalo i v češtině, rozložení stránky se ale zachovalo jen částečně. Aplikace má i pár nečekaných funkcí, třeba rozpoznávání rukopisu nebo focení tabule.

Verze: Android, iOS

Genius Scan

Rychlá aplikace, která neobsahuje reklamy a ani nevnucuje placenou verzi. Trochu neintuitivní je způsob snímání, který je automatický, ale můžete také použít spoušť, což je nutné, pokud sám stránku spolehlivě nerozpozná. Výsledné PDF bylo v našem testu nejčistší. Když selže automatický ořez, manuální je trochu složitější, lze posouvat jen rohy, nikoli hranu. Výborný kompromis mezi množstvím funkcí a rychlostí. Snaží se o automatické vyrovnání zakřiveného papíru.

Verze: Android, iOS

CamScanner

Velmi schopná a oblíbená aplikace plná velkého množství nastavení. Hned na začátku vás ale bude tlačit ke koupi předplatného, a také řadu pokročilých funkcí tvůrci v bezplatné verzi uzamkli. I tak je jich tu hodně, a stojí za to se jimi na začátku proklikat. Zvládá i různé typy výstupů, umí základní editaci PDF apod.

Verze: Android, iOS

iScanner

Také iScanner vám bude nutit placenou verzi, přestože ta bezplatná toho zvládá vše, co do základu potřebujete. Aplikace se ale často nechová fér, není jasné, co můžete použít a co je pouze pro předplatitele. Výsledné PDF bylo relativně kvalitní, ale na automatický ořez nelze spoléhat.

Verze: Android, iOS

Apple Notes

Aplikace Poznámky, dostupná na všech telefonech iPhone, rovněž obsahuje možnost skenování. Při tvorbě nové poznámky stiskněte ikonku fotoaparátu a můžete začít snímat. Pokud snímáte více stránek, můžete využít i automatického snímání a pouze měnit papíry. Jde o velmi základní, ale použitelnou metodu mobilního skenování. Automatický ořez byl podprůměrný, celková kvalita průměrná.

Verze: iOS