Výše příspěvků od zdravotních pojišťoven se mění každý rok na základě dohody mezi pojišťovnami a zástupci hospiců. Hospice dostávají za pacienty příspěvek na jeden ošetřovací den, ze kterého musí pokrýt všechny jeho potřeby, případně zbytek nákladů financovat jinak.

Mobilní (domácí) hospice

Mobilní hospice dostávají na každého pacienta příspěvek za jeden ošetřovací den. Pacienti jsou v nižším nebo vyšším tarifu podle závažnosti jejich zdravotního stavu a podle toho se pohybuje výše jejich příspěvku od 1582 do 2118 korun za den. Maximální částka, kterou pojišťovny hospicům uhradí, je stanovena jako třicetinásobek celkového počtu pacientů a dražšího tarifu. Pojišťovny vychází z průměrné ošetřovací doby (tedy do 30 dní) jednoho pacienta a podle hospiců oslovených redakcí je lhůta nastavena dobře. Například podle dat Fóra mobilních hospiců z roku 2021, ve kterém sdružoval 41 mobilních hospiců v Česku, byla průměrná délka péče o hospicové pacienty 22,4 dne.

Pokud se pacient zlepší, může být z hospicové péče propuštěn. O pacienty se ale hospice postarají tak dlouho, jak je potřeba. Když zůstávají ve špatném zdravotním stavu a potřebují hospicovou péči dlouho, hospic může požádat u pojišťovny výjimku, které ze zkušenosti Moniky Markové pojišťovny většinou vyhoví.

Jak fungují peníze od pojišťoven