Právě poměr mezi raněnými a zemřelými u obou stran ale v tomto případě stojí za trochu pozornosti. Řada analytiků a také svědectví z fronty říká, že úroveň ruské vojenské medicíny je výrazně za západními armádami. Například evakuace raněných není dobře organizována a zdravotnické vybavení samotných vojáků (včetně lékárničky samotných vojáků) také neodpovídají moderní úrovni.

Tato čísla se to zdají potvrzovat. Na ruské straně je podle nich poměr zraněných vůči zemřelým 1:4. Na ukrajinské straně, která dostala zásilky vojenského zdravotnického materiálu ze západních zemí a také větší množství kvalitních neprůstřelných vest a dalších typů balistické ochrany pro vojáky, je poměr zhruba 1:7.

Bohužel pochopitelně neznáme metodiku výpočtu, a tak je těžké dělat definitivní závěry na základě těchto čísel. Je ovšem zároveň nepochybné, že dobře zapadají do obrazu, který vykreslují i další zdroje.

Úpravy množství zničené ukrajinské bojové techniky, tedy v tomto případě systémů protivzdušné obrany, není v kontextu války nijak překvapivé. Oficiální ruské údaje o počtu zasažených a vyřazených kusů ukrajinských tanků, letadel a dalších zbraní, jsou zcela zjevně nadsazené a je těžké je brát vážně. Už na přelomu roku podle oficiálních brífingů moskevského ministerstva obrany bylo na Ukrajině ruskými silami zničeno dvakrát více systémů HIMARS, než na Ukrajinu podle informací Washingtonu a Kyjeva kdy dorazilo. Podobné je to i se ztrátami letadel či vrtulníků, kterých už v průběhu minulého roku měly ruské jednotky sestřelit více, než jich Ukrajina na začátku konfliktu měla.

zobrazit podrobnosti