Obvykle počítače jen přesně a poslušně plní nějaké pokyny. Asi jako když ráno vstanete a děláte to, co vždycky. Je 7 hodin, vstávat. Je 7 hodin 5 minut, čistit zuby. Je 7 hodin deset minut, oblékat. Není žádné místo pro nejistotu.

Ale umělá inteligence funguje jinak. Říkáme, že je chytrá, ale přesnější by bylo říct, že je naučená. Představte si, že byste měli počítač naučit, jak rozpoznat, jestli je na obrázku pes, kočka nebo ryba. Bylo by nesmírně složité popsat pomocí čísel, jak se liší pes od kočky. Možná bychom to zvládli pro několik obrázků, ale na světě je strašně moc různých psů a koček. Musíme na to jinak.

Programátorky a programátoři vymysleli způsob, kterému se říká strojové učení. Počítači ukážeme hromadu obrázkových knížek. V jedné jsou jen fotky psů, v druhé jen fotky koček, v další zase samé ryby. Tomu se říká trénovací data. Neuronová síť si na těchto fotkách zkouší různé způsoby, jak odlišit kočku od psa a psa od ryby. Vytvoří si nějaké digitální instinkty a pak je hned ověřuje v praxi.

Vždycky, když neuronová síť něco vymyslí, vyzkouší si to na dalších fotkách. Trochu jako když se nové věci učíme my lidé. Ale není to úplně stejné. Počítačům jdou některé věci lépe a jiné naopak hůře, než lidem. Výhoda počítačů rozhodně je, že se neunaví.

Když je trénink hotový, může se počítač rozhlédnout po světě a poznat zvířata i na fotkách, které nikdy předtím neviděl. Ale pozor, není to perfektní. Co kdyby třeba v těch knihách, ze kterých se počítač učil, byli jen bílé kočky? Nebo jen černí psi? Když pak počítač narazí na bílého psa, snadno se splete a bude tvrdit, že je to kočka.

Proto je potřeba naši neuronovou síť trénovat na fotkách, které jsou různorodé a dobře popsané. Naštěstí můžeme trénování znovu spustit a doučit počítač nové věci. Ukážeme mu psy a kočky různých barev. Časem se naučí hned na první pohled poznat, co je kočka a co pes.

Tohle byla taková jednoduchá neuronová síť. Všude kolem nás jsou ale mnohem složitější systémy, které třeba umí poznat lidi podle obličejů, rozumí lidskému hlasu, umí se orientovat v mapě, nebo dokonce běhat, psát a malovat. Uvnitř těch složitých systémů je ale něco podobného, co jsme si dneska ukázali. Neuronová síť. Počítačový program, který se naučil něco nového na velkém množství dat. A někdy je skoro tak zvědavý, jako jste vy!

zobrazit více