• 24. července - Útok na nerezidenční budovy v Moskvě, zasažena byla i budova poblíž velitelství ministerstva obrany.
  • 30. července a 1. srpna - Opakovaný dronový útok, při němž byla zasažena výšková budova v Moskvě. Ukrajina se dosud k žádnému z těchto útoků nepřihlásila oficiálně, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 31. července prohlásil, že se „válka vrací do Ruska“.
  • 4. srpna - Útok námořního dronu na ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak u přístavu Novorossijsk, ke kterému se otevřeně přihlásila ukrajinská SBU.
  • 5. srpna - Námořní dron zasáhl ruský ropný tanker. Kyjev se k tomu nepřihlásil otevřeně. Že šlo o akci ukrajinské SBU, nicméně potvrdily anonymní zdroje z tajné služby vícero médiím. Kyjev následně vydal i prohlášení, že od 23. srpna budou ruské přístavy v Černém moři „ohrožené válkou“ a s nimi i veškerá komerční plavidla obchodující s Ruskem. Ukrajinské námořní drony jsou mimochodem pravděpodobně také za útokem na Kerčský most z 17. července, při němž zemřeli dva civilisté. Že šlo o akci provedenou tímto způsobem SBU, měl potvrdit anonymní zdroj.
  • Tento výčet zcela určitě není kompletní. Podle BBC ruská média letos informovala dohromady už o asi 120 dronových útocích. Kromě Moskvy a zmiňovaných lodí docházelo k útokům i v jiných částech Ruska, kde byla opakovaně terčem i ropná infrastruktura. Jako příklad BBC uvádí zničení několika nádrží s ropou v Sevastopolu 29. dubna a požár v ropné rafinerii v s Krymem sousedící Krasnodarské oblasti 31. května. V obou případech měly být použity drony.
zobrazit více