Laj Čching-te

Kandidát na prezidenta

Siao Mej-čchin

Kandidátka na viceprezidentku

O kandidátech:

Vládní Demokratická pokroková strana (DPP) vyslala do voleb 64letého viceprezidenta a předsedu strany Laj Čching-te (známý je také jako William Lai). Společně s ním kandiduje na viceprezidentku 52letá Siao Mej-čchin, která byla do loňského listopadu šéfkou diplomatického zastoupení Tchaj-wanu v USA.Podle průzkumů má Laj největší šance na vítězství, představitelé Pekingu ho v minulosti označili za válečného štváče. DPP pak Čína považuje za separatistickou, jelikož strana usiluje o formální vyhlášení samostatného státu.

Chou Jou-i

Kandidát na prezidenta

Čao Šao-kchang

Kandidát na viceprezidenta

O kandidátech:

Opoziční Kuomintang (KMT) je druhým nejsilnějším uskupením v tchajwanském zákonodárném sboru – Legislativním dvoře – a výrazně uspěl i v komunálních volbách na podzim 2022. Jeho kandidátem na prezidenta je starosta Nové Tchaj-peje, 66letý Chou Jou-i. Spolukandidátem je někdejší člen Legislativního dvoru Čao Šao-kchang. Kuomintang je pro těsnější vztahy s Pekingem. Jeho vysoký představitel loni v prosinci zamířil na pevninu, cestu partaj zdůvodňovala snahami o zachování míru, stability a prosperity na obou stranách Tchajwanského průlivu.

Kche Wen-če

Kandidát na prezidenta

Wu Sin-jing

Kandidátka na viceprezidentku

O kandidátech:

Opoziční Tchajwanská lidová strana (TPP) vyslala do boje o post prezidenta svého předsedu, někdejšího starostu Tchaj-peje, 64letého Kche Wen-če. Ten, pro zajímavost, ještě ve funkci starosty v roce 2020 podepsal partnerskou smlouvu o spolupráci mezi Tchaj-pejí a Prahou. Jeho spolukandidátkou je 45letá poslankyně Legislativního dvoru Wu Sin-jing (používá také jméno Cynthia Wu), která má zkušenosti i z byznysu. Podobně jako Kuomintang, i TPP prosazuje posílení kulturních a hospodářských styků s pevninskou Čínou.