Ústavní podmínky kandidatury

Kandidát musí splnovat tyto tři podmínky:

Kandidát musí být občan Spojených států narozený na území USA

Kandidát musí mít nejméně 35 let

Kandidát bydlí nejméně 14 let v USA

Primárky

Kandidáti deklarují, kterou politickou stranu chtějí zastupovat, a často zhruba rok a půl před volbami zahájí kampaň.

Protože zájemců může být v každé straně víc, pořádají většinou přímo jednotlivé americké státy sérii primárních voleb, tzv. primárek.

V primárkách zpravidla registrovaní příznivci dané strany (ale podmínky se mezi státy liší) vybírají mezi kandidáty této strany.

První primárky se obvykle konají v lednu, poslední státy hlasují v červnu.

Nominační sjezd

Republikánská i Demokratická strana obvykle v létě pořádají nominační sjezd. V primárkách kandidáti na základě hlasů v jednotlivých státech získávají hlasy tzv. delegátů pro nominační sjezdy.

O nominantovi strany bývá většinou jasno už před sjezdem. Některý z kandidátů totiž obvykle v průběhu primárek získá absolutní většinu delegátů, protože jeho konkurenti odstoupí po chabých výsledcích v úvodních kláních.

Nejpozději na nominačním sjezdu by měl kandidát na prezidenta také určit svého kandidáta na viceprezidenta, výběr je obvykle pouze v jeho rukou.

Kampaň

Během podzimu vrcholí kampaň, kandidáti vyjíždějí za voliči i na shromáždění sponzorů, účastní se televizních debat.

Štáby hlavních kandidátů se většinou soustředí jen na několik rozhodujících států, za což může specifický volební systém (viz záložky Volby a Sbor volitelů).

Volby

Konají se vždy první úterý v listopadu, pokud tento den nepřipadne na 1., v takovém případě se o týden posouvají.

Konkrétní pravidla průběhu voleb, včetně podoby kandidátních listin, si určuje samostatně každý z 50 amerických států.

Z ústavního hlediska voliči nehlasují pro jednotlivé kandidáty, ale pro volitele (viz Sbor volitelů), kteří formálně prezidenta volí. Proto přísně vzato nejde o přímou prezidentskou volbu, ale o nepřímou volbu.

Historicky dokonce voliči ani na kandidátkách neviděli jména prezidentských kandidátů, ale právě volitelů.

Vyhlášení výsledků

Vítězem se nestane ten, kdo získá nejvíc hlasů, ale ten, kdo získá většinu volitelů, a to může být někdo jiný, zejména proto, že méně lidnaté státy jsou v tomto procesu zvýhodněné.

O vítězi ve většině států je totiž v důsledku dlouhodobých preferencí tamních obyvatel fakticky jasno hned. Přední americká média pak na základě malého procenta sečtených hlasů dokážou s relativně velkou přesností v řádu hodin předpovědět celkového vítěze v daném státě.

Sbor volitelů

538 lidí, kteří fakticky volí prezidenta Spojených států, se schází na začátku ledna.

Voličské preference a počet volitelů v jednotlivých státech

Inaugurace

Slavnostní přísaha nově zvoleného prezidenta a viceprezidenta se koná vždy 20. ledna.Prezident skládá slib na Ústavu Spojených států do rukou předsedy Nejvyššího soudu.

V den inaugurace bývá zpravidla jasno i o klíčových jménech, která prezident povolá do svého týmu. Ke jmenování ministrů a některých dalších úředníků potřebuje souhlas Senátu, v některých případech mu ho komora uděluje už v den inaugurace.